Information

LUA eller HUA
Nedanstående är mitt inlägg i LUA-debatten och jag kommer säkert att anses bakåtsträvande.

Alla, och när jag skriver alla menar jag ALLA, dalmatiner runt hela jorden saknar detta transportprotein som leder in urinsyran i levern så att den kan brytas ner. I och med att alla dalmatiner har samma ”defekt” innebär det att den har funnits med väldigt, väldigt länge.

Dalmatinern fanns förmodligen redan före Kristi födelse. Den har enligt sägen och dokumentation följt häst och vagn genom minst ett årtusende. Under dessa resor fick den i stort sett försörja sig själv. De som hittade mest mat överlevde och det innebär att dalmatinern fortfarande än idag äter all ”skit”, i både bildlig och bokstavlig mening, längs vägarna och från diskbänkarna.
På denna mycket varierade ”kost” har vi fortfarande kvar en frisk ras som inte har haft mycket mer uratstenar än vad ”vanliga” hundar har andra former av urinstenar. När jag tittar tillbaka under mina 47 år som uppfödare  minns jag väldigt litet stenar överhuvudtaget. Problemen ökade något när helfodren kom och hundarna började serveras torrt foder och de eskalerade när det dök upp olika foder avsedda enbart för dalmatiner. Dalmatinern dricker förhållandevis litet vatten, inte tillräckligt för att kompensera det torra fodret. Därför måste man hälla vatten över maten för att inte urinsyrehalten skall höjas och stenar lättare bildas. Det är väldigt viktigt att späda ut urinen ordentligt med vatten och minska risken att stenar formas.

Dalmatinern blir inte friskare för att den blir en LUA-hund, den får bara en urinsyrametabolism (process) som andra hundraser, med lägre urinsyrehalt i blod och urin. Den kan då bilda urinstenar av andra sorter precis som andra hundar.

Visst, LUA-hundarna är ett intressant projekt som jag också följer med intresse men eftersom alla dalmatiner över hela jorden är skapade på detta sätt, blir det förhållandevis få som kan involveras i LUA-projektet.

HUA-hundar och LUA hundar är lika friska

Hur kan det komma sig att hundar och katter serveras små torra kulor till mat? Varken hunden eller katten har tuggtänder utan är glupskätare som sväljer sin mat hel.

LUA = Low Uric Acid
HUA = High Uric Acid